Яблучний пиріг з журавлиною

Яблучний пиріг з журавлиною

Інгредієнти для тіста:

пшеничне борошно – 300 г

молоко – 100 мл

пресовані дріжджі – 20 г

цукор – 20 г

вершкове масло – 30 г

яйце – 1 шт.

цедра з половини лимона

дрібка солі.

Інгредієнти для крему:

Сметана – 400 г

яєчний жовток – 2 шт.

цукор – 70 г

картопляний крохмаль – 40 г

цедра з половини лимона.

А також:

яблука з кислинкою – 1 кг

журавлина – 200 г

мигдаль мелений (за бажанням) – 50 г

цукрова пудра – за смаком.

Приготування:

Готуємо тісто. В миску покришити дріжджі і засипати їх цукром. Залишити на 5 хв., щоб дріжджі розійшлися.

Додати тепле молоко (приблизно 37 °С) і 100 г просіяного борошна. Все перемішати. Миску з опарою накрити рушничком і залишити в теплому місці приблизно на 15 хв., щоб опара підійшла.

В окремій посудині збити яйце до однорідного стану (яйце кімнатної температури). Додати дрібку солі, розтоплене тепле (негаряче) вершкове масло і цедру з половини лимона. Отриману суміш додати до опари, перемішати.

Потім поступово, в кілька заходів додати просіяне борошно. Спочатку перемішувати ложкою, а потім рукою замісити ніжне еластичне тісто, яке не липне до рук і відстає від миски.

Тісто змастити олією. Миску з тістом накрити рушником і залишити в теплому місці приблизно на 1 год. Тісто має збільшитися в 2 рази.

Поки тісто підходить, готуємо крем. У невелику каструльку вилити сметану, додати жовтки, картопляний крохмаль, лимонну цедру і цукор. Перемішати.

Каструлю з кремом поставити на малий вогонь і нагрівати, постійно помішуючи вінчиком, до загустіння. Як тільки на поверхні крему будуть залишатися стійкі сліди від вінчика, каструлю одразу відставити з вогню. Потім каструлю з кремом поставити в ємність з холодною водою і повністю вистудити.

Тісто, що підійшло, обімнути, розкачати прямокутником і викласти в форму (27х30 см), яку попередньо присипати борошном або застелити пергаментним папером.

На тісто рівномірно викласти крем. Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевинки, нарізати кружальцями товщиною 5 -10 мм і викласти поверх крему. В середину кожного кружальця викласти журавлину. Посипати пиріг меленим мигдалем. Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 - 200°С духовку на 25 - 30 хв.

Потім форму вийняти з духовки, посипати пиріг цукровою пудрою і ще на 5- 7 хв. повернути в духовку до появи карамелізованої скоринки. Пиріг трохи вистудити і подавати до столу.

Джерело: Смачно

Контактна інформація

23126, вул. Грушевського, 29, Северинівка Вінницької області

+38 (04332) 35 64 2