Інгредієнти для однієї галети:
1 порція тіста для солодкої випічки з 1 ч. л. меленої кориці
1 ст. л. цукру
Для начинки:
1 кг яблук
сік ½ лимона
100 г цукру
1 ч. л. меленого імбиру
1 ч. л. меленої кориці
1 ст. л. рому (можна замінити коньяком або кальвадосом)
¼ склянки цукру
¼ склянки води
Приготування:
Приготуйте тісто за основним рецептом для солодкої випічки, додаючи разом з цукром 1 ч. л. меленої кориці. Загорніть тісто в харчову плівку і покладіть у холодильник на годину.
У глибоку миску налийте 1,5 л води і вичавіть сік з половини лимона. У цю рідину будете складати очищені яблука. Підкислена вода перешкоджає потемнінню поверхні яблук.
Яблука помийте, почистіть. Шкірку не викидайте, половину з них залиште для приготування сиропу для змащування. З яблук виріжте середину і поріжте пластинками. Відразу ж кладіть їх у підкислену воду.
Розігрійте духовку до 180° С.
Яблука відцідіть, покладіть на кухонний рушник і просушіть, прибираючи зайву вологу. Перекладіть в чисту миску, додайте корицю, імбир, цукор і ром чи коньяк. Добре перемішайте.
Тісто розкачайте не надто тонко на присипану борошном робочу поверхню і перекладіть на деко. (Ні змащувати, ні присипати деко нічим не треба).
По центру тіста акуратно викладіть начинку, розподіляючи рівномірно яблука, залишаючи край тіста вільним (приблизно 8 см). Краї загорніть.
Вставте в розігріту духовку і запікайте 40-50 хв. Яблука мають розм′якнути і їх сік побулькувати, а тісто має повністю пропектися.
Поки галета печеться, приготуйте сироп для змащування яблук.
У невелику каструльку покладіть цукор, половину яблучної шкірки і ¼ склянки води. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні, постійно помішуючи, 2 хвилини. Відставити в сторону і дайте трішки охолонути.
Дістаньте яблучну галету з духовки. Дайте охолонути хвилин 5-8 і щедро змастіть сиропом поверхню яблук.
Дайте ще 5 хвилин охолонути і можете подавати яблучну галету теплою з ванільним або шоколадним морозивом. Або ж просто до чаю.
Джерело: Picantecooking