23 січня у Вінниці відбувся Міжнародний форум "Додана вартість у виробництві фруктів".
Метою форуму було дати виробникам плодово-ягідної продукції, передусім яблук, інформацію про різні види переробки фруктів та ринкові можливості, які можна використати для підвищення конкурентоспроможності фруктового бізнесу.
Уяасть у форумі взяли представники прєкту технічної фінансової допомоги Європейського Союзу Кластер «Яблуневий шлях».
Протягом дня учасники форуму знайомились з перспективами світового та українського ринку яблук; асортиментом продуктів їх переробки (соки, алкогольні напої (сидр, бренді), повидло, снеки, кубики та ін.); нішевими сегментами для розвитку експорту продуктів переробки яблук та груш; доцільністю інвестицій у переробку фруктів; обладнанням для переробки; досвідом системного підходу до управління садівничим господарством.
Серед спікерів форуму були Нейл Макдональд, Orchard Park Farms – лідер з виробництва сидру, Великобританія; Ольга Роман, представник компанії PIGO, Італія; Віталій Карвига, Berryland Cidery; Олена Поперечна, директор ТОВ «Фруктовий Проект»; Костянтин Кузьменко, ТОВ «Фруктона-ВН»;Богдан Шаповал, Рада з питань експорту продовольства Ukrainian Food; Сергій Потапов, IFC, експерт плодоовочевого ринку; Андрій Самойлов, ТОВ «Вознесенський коньячний завод» Андрій Мелеш, співвласник ФГ «Коник».